VITAMINAS D- KAS TAI?
Tai riebaluose tirpus vitaminas. Tik nedidelė dalis maisto produktų yra praturtinti šiuo vitaminu. Pagrindinis natūralaus vitamino D šaltinis – gamyba odoje (veikiant UV spinduliuotei, duodamas signalas sintezei).
VITAMINAS D IR IMUNITETAS
Kalcitriolis reguliuoja daugiau kaip 50 genų, įskaitant genus, kurie yra susiję su kalcio apykaita, insulino sekrecija ir imunine funkcija. Šis vitaminas – svarbi maistinė medžiaga mūsų imuninei sistemai. Pvz. vitaminas D stimuliuoja antimikrobinių peptidų ekspresiją imuninėse ląstelėse ir epitelio ląstelėse, esančiose kvėpavimo takuose, o šie peptidai padeda apsaugoti plaučius nuo infekcijos.
Vitaminas D yra svarbus organizmui, nes reguliuoja mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio) apykaitą. Taip pat vitaminas D mažina riziką susirgti gripu, diabetu, tuberkulioze, nutukimu, hipertenzija,išsėtineskleroze, kai kuriomis inkstų ir širdies ligomis, mažina riziką igyti alergiją, bei greitina žaizdų gijimą. Vitaminas D veikia kaip šviesos jungiklis organizmo viduje, kuris įjungia ir išjungia genus bei procesus, kurie organizmui svarbūs, kad palaikytų normalią jo veiklą. Aktyvus vitaminas D siunčiamas į daugelį skirtingų kūno sričių, įskaitant kaulus, žarnyną, smegenis ir imunines ląsteles. Daugelis organizmo ląstelių turi vitamino D receptorius. kurie leidžia vitaminui įjungti ir išjungti daugiau nei 2000 skirtingų genų raiškų.
SIGNALAI,PRANEŠANTYS, KAD ORGANIZME VITAMINO D TRŪKUMAS
Simptomai esant trūkumui: suaugusiems galima osteomaliacija (kaulo mineralizacijos sutrikimas), tačiau gali pasireikšti ir tokie simptomai, kaip raumenų silpnumas ar skausmas, bendras silpnumas, nuotaikos pokyčiai, dažnas kosulys ir peršalimas, nugaros skausmas ir kt.
Nustatyta, kad suaugusieji, kurių vitamino D kiekis yra mažas, dažniau praneša apie neseniai buvusį kosulį, peršalimą ar viršutinių kvėpavimo takų infekciją. Rizikos grupės vitamino D trūkumai: vyresnio amžiaus žmonės; pacientai, negalintys pasimėgauti prieš saulę; asmenys, kuriems nustatyta uždegiminė žarnyno liga ar kita būklė, lemianti riebalų malabsorbciją; jei diagnozuota nutukimo liga (ji neturi įtakos odos gebėjimui sintetinti vitamino D, tačiau didelis poodinis riebalų kiekis šio vitamino sekvestruoja daugiau ir taip pakinta išskyrimas į kraujotaką).
- Vitamino D deficitas laboratoriniuose tyrimuose – < 30 nmol/l (< 12 ng/ml).
- Mokslininkai, nagrinėjantys vitaminą D, siūlo pabūti 5-30 min. saulėje, kad ji patektų ant veido, rankų, kojų ar nugaros. Geriausia tai daryti tarp 10 ir 15 val. bent du kartus per savaitę. Tai turėtų užtikrinti pakankamą vitamino D sintezę.
- Vienas iš efektyviausių vitamino D natūraliai maiste esančių šaltinių yra riebiosios žuvys (pvz. lašiša, tunas, skumbrė) bei žuvų kepenų aliejus (pvz. menkių kepenų aliejus). Nedidelis vitamino D kiekis yra jautienos kepenyse, sūryje, kiaušinio trynyje, taip pat kai kuriuose grybuose. Perkant verta užmesti akį į etiketes, nes dalis produktų yra papildyti šiuo vitaminu, kaip pvz. augalinės kilmės pienasVienas iš efektyviausių vitamino D natūraliai maiste esančių šaltinių yra riebiosios žuvys (pvz. lašiša, tunas, skumbrė) bei žuvų kepenų aliejus (pvz. menkių kepenų aliejus). Nedidelis vitamino D kiekis yra jautienos kepenyse, sūryje, kiaušinio trynyje, taip pat kai kuriuose grybuose.
KUR ĮSIGYTI VITAMINO D?
Vitamino D trūkumą savo organizme gali papildyti ir maisto papildų pagalba. iIšsirinkite pagal savo poreikį- https://energyzone.lt/product-category/vitaminas-d3/